Sjukhusval

Kan inte fatta att det äntligen blivit vår tur att välja sjukhus. Redan denna termin börjar vi komma ut på sjukhusen, där majoriteten av utbildningen framöver hålls. Det val vi gör nu kommer alltså att gälla från denna termin till och med termin 7. Sjukhusen vi har att välja mellan är KS (Karolinska sjukhuset Solna), HS (Huddinge sjukhus), DS (Danderyds sjukhus) och SöS (Södersjukhuset). På termin 3 kommer vi dock endast att vara på KS eller HS. De som får DS kommer placeras på KS, medan de som valt SöS kommer åka till HS.

Sjukhusvalet går till som så att studenten får rangordna de fyra alternativen ovan utifrån egna preferenser. T.ex: 1. DS  2. HS  3. KS  4. SöS. Därefter tilldelas varje student en siffra som lottas ut. Ju lägre siffra, desto större sannolikhet att man får sitt förstahandsval. Får student A siffran 13 får hen med sannolikt sitt förstahandsval, medan student B med siffran 116 lär få något av sina senare val. Detta förutsatt att alla i klassen väljer olika. Skulle t.ex. alla i klassen välja SöS som förstahandsval, skulle betydligt färre än vanligt få sitt förstahandsval. I vanliga fall har jag hört att upp mot 75% ändå får sitt förstahandsval, vilket är väldigt bra. Man kommer alltså inte bokstavligen kunna välja sjukhus fritt. I enstaka fall kan man få förtur på sitt val, och det är om man t.ex. är småbarnsförälder eller har en tydlig forskarplan som är anknutet till ett specifikt sjukhus.

 1. Karolinska sjukhuset Solna
  Nära campus. Tyvärr är KS det man hört mest negativt om. Pga NKS (Nya Karolinska Sjukhuset) är det något rörigt därborta. Passar dock utmärkt för forskningsintresserade studenter då många forskar därborta.
 2. Danderyds sjukhus
  Också väldigt populärt. Har i princip allt som beskrevs om SöS. Ett mindre sjukhus. Bra studentytor. Bäst på kirurgterminen (T7).
 3. SöS
  Oftast mest populärt. Tillhör ett av de mindre sjukhusen tillsammans med DS. Personalen är mycket inkluderande och tar hand om studenterna bra. Mindre lämpligt för forskningsintresserade/-aktiva studenter, då lite forskning pågår där.
 4. Huddinge sjukhus
  Bäst i test. Får alltid bäst på utvärderingar. Studentanpassat med bra ytor och lokaler, då det ligger i anslutning till campus Huddinge. Bra handledning och bemötande från personal. Lämpar sig också för forskningsintresserade studenter. Trots alla dessa fördelar, är Huddinge sjukhus minst populärt och folk sätter det oftast som sitt sista val.

Generellt gäller att SöS och DS tillhör de mindre sjukhusen, som därför tar in färre studenter än t.ex. HS och KS. Oavsett vart man blir placerad, lär inte utbildningen skilja sig särskilt mycket, studenterna brukar ändå bli relativt nöjda. Värt att nämna är att alla sjukhusen åker ut på en liten resa under T4. DS åkte t.ex. till ett spahotell någonstans i Sverige, medan KS åkte till Riga eller något liknande.

Deadline för sjukhusvalen är nästa vecka, och jag velar fortfarande mellan vad jag ska sätta som förstahandsval: DS eller SöS?! Får klura vidare på detta i helgen 😃

This entry was posted in Läkarprogrammet, T3 by linnealin. Bookmark the permalink.

About linnealin

Hejsan! Kul att du har vägarna förbi min blogg! Mitt namn är Linnea, just nu T5:a på läkarprogrammet. Jag är en 21 år gammal, uppväxt i Linköping och är en av KI:s studentbloggare. Hösten 2015 tog jag med mitt pick och pack till huvudstaden och påbörjade studier på KI:s läkarprogram. Målet är att kunna hjälpa människor och fascineras ännu mer kring människokroppen. Annars då? Har ett genuint intresse för musik och tillägnar min lediga tid åt att gå på konserter på Stockholms konserthus, klinga på mitt piano och spela lite fiol. På bloggen kommer du få följa mig genom min tid här på KI, med alltifrån studentaktiviteter och pluggtips till sushibilder och tankar kring livet. Vid frågor och funderingar når ni mig alltid via bloggen eller e-post: linnea.lin@stud.ki.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s