Beijing

Nyss hemkommen från Kina och huvudstaden Beijing. Hade en fantastisk vecka där, med nära och kära. Tur med vädret hade vi också, då smogen i princip var borta och vi fick en och annan glimt av solen. Ska ni åka till Beijing framöver, åk dit på våren eller hösten. Sommaren är för varm och vintern för kall samt för mycket smog.

Främsta skälet till att vi åkte till Beijing i år, var för att besöka en gammal och sjuk släkting som lider av Alzheimer’s. Kinas hälso- och sjukvårdssystem är väldigt annorlunda jämfört med Sveriges. Ingen gratis vård, genomgår du en behandling/operation måste du ha anhörigas tillstånd, och det mesta post-operativa omhändertagandet t.ex. ansvarar inte sjukvårdspersonal för, dvs. släkten får själv se till att mata/tvätta/vårda den sjuke. Personalen ser endast till att patienten får rätt medicin och dos. Men största fördelen i Kina är att vården är effektiv. Mycket mer effektiv än i Sverige. Inga köer till t.ex. operationer och röntgenundersökningar här inte, och har man pengar löses mycket av sig självt.

Äldreomsorgen i Kina är också vitt skilt från Sveriges. I Sverige har alla råd att bo på äldreboenden om deras tillstånd kräver detta. Avgiften man betalar är baserad på ens inkomst, liksom skattebetalningen. En högre inkomst, ger högre avgift och vice versa. Sedan är ju de flesta äldreboenden kvalificerade och även de sämsta är betydligt bättre än Kinas. Släktingen jag nämnde ovan har nu blivit placerad på Beijings bästa äldreboende med inriktning på demens, men till det kommer ju per automatik en skyhög kostnad. Fåtal familjer klarar en sådan ekonomisk belastning. Efter många förflyttningar till olika äldreboende, verkar detta ändå vara värt priset. Personalen här är extremt genuina och attityden samt arbetssättet liknar det vi har i Sverige.

Slutsats: var stolt över den svenska välfärden! 

 

This entry was posted in Läkarprogrammet by linnealin. Bookmark the permalink.

About linnealin

Hejsan! Kul att du har vägarna förbi min blogg! Mitt namn är Linnea, just nu T5:a på läkarprogrammet. Jag är en 21 år gammal, uppväxt i Linköping och är en av KI:s studentbloggare. Hösten 2015 tog jag med mitt pick och pack till huvudstaden och påbörjade studier på KI:s läkarprogram. Målet är att kunna hjälpa människor och fascineras ännu mer kring människokroppen. Annars då? Har ett genuint intresse för musik och tillägnar min lediga tid åt att gå på konserter på Stockholms konserthus, klinga på mitt piano och spela lite fiol. På bloggen kommer du få följa mig genom min tid här på KI, med alltifrån studentaktiviteter och pluggtips till sushibilder och tankar kring livet. Vid frågor och funderingar når ni mig alltid via bloggen eller e-post: linnea.lin@stud.ki.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s