Vägen till LÄK på KI

Glad alla hjärtans-dag!

Se till att spendera mycket tid med era nära och kära idag hörrni! För min del blir det nog fikahäng med kusin i eftermiddag. ^^ 

Nu när vårterminen kickat igång, vore det väl lämpligt att komma med lite mer info kring hur man faktiskt söker till KI, viktiga datum etc. Förvarnar om ett maffigt och seriöst inlägg.

Det finns tre olika vägar att ta sig in på läkarprogrammet genom: betyg, HP eller PIL. Vill man höja sina chanser att komma in, rekommenderas att man är med i fler än en urvalsgrupp. Betygsgruppen är man alltid med och konkurrerar i, då alla ansökande måste ha en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande. Om du gör PIL, är du dessutom per automatik med i HP-urvalsgruppen, eftersom PIL kräver att man har gjort HP.

Betyg
Många av de frågor jag får handlar om vilka betyg det krävs för att komma in. Det finns en massa olika betygsgrupper: BI, BII, BIEX och BF, vilka ni kan läsa mer om här. Generellt innebär BI gymnasiebetyg utan kompletteringar, BII gymnasiebetyg med kompletteringar, BIEX gymnasiebetyg utifrån Gy11 (A-F) och BF motsvarar betyg från folkhögskola.

Värt att nämna är att ni som konkurrerar i den tillfälliga BIEX-kvoten, även är med i BI. Efter VT17 stänger dock BIEX, och ni som går ut med det nuvarande betygssystemet kommer återgå till att konkurrera i ordinarie betygskvot: BI.

Betygsgränserna har på sistone sjunkit en del på alla lärosäten med läkarprogram, vilket dels beror på utökade studieplatser och färre som går ut med maxbetyg i och med Gy11. Nu till VT16 låg t.ex. gränsen in till KI på 21,77 efter urval 2. Med andra ord, ribban ligger betydligt lägre och ni behöver därför inte oroa er mer än vanligt.

Visst är läkarprogrammet ett av de svåraste programmen att ta sig in på i Sverige, men det är absolut möjligt. Jag menar, jämfört med utomlands (länder som England, Frankrike, Asien, USA), är ju detta easy as pie. På de flesta håll runtom i världen tillämpas slutprov där betygen baseras på resultaten från dessa prov, betygen är endast giltiga en gång, dvs. inget snack om uppehåll/friår efter gymnasiet här inte, och oftast krävs intagningsprov/intervju till universitet.

Jag kan tycka att Sverige dock kan behöva lära sig av andra länder på vissa fronter. T.ex. det här med intervjuer till universitet. Även om det kräver mycket resurser, tror jag definitivt att läkarprogram skulle ha stor nytta av detta. Jag menar hur mycket resurser sparar vi inte på att utbilda hängivna och bra läkare? Många som söker till läkare och generellt till högre utbildningar, har oftast ingen aning eller är osäkra på om de valt rätt. Det finns även de som kämpat sig in på ett program, har hög ambition, men som inte är lämpade för programmet/yrket. Genom intervjuer, där erfarna människor inom samma fält bedömer en, gör vi ju varandra en tjänst.

Högskoleprovet
Nedanstående datum gäller för högskoleprovet VT-16:

 • Anmälan sker via https://www.hogskoleprov.nu
 • Sista anmälningsdag: mån 15 feb (imorn!!!!)
 • Kostnad för provet: 450 kr
 • Provdag: lör 9 apr

Varför göra HP? Öka chanserna att bli antagen. Detta genom att du är med i en ytterligare urvalsgrupp, samt att om du och en annan individ har samma betyg kan HP-urskiljning användas. Den med bäst HP-resultat antas då.

Förberedelser: gör gamla prov! Länkar lite gamla prov här, här.
Läs mer om HP

PIL
Nedanstående datum gäller för PIL VT-16

 • Anmälan sker via https://survey.ki.se/Survey/2035 (grymt att de börjat med webbanmälan ist för skriftlig)
 • Sista anmälningsdag: fre 1 apr
 • Kostnad: GRATIS! (kost och logi bekostar man själv)
 • Begåvningstest och levnadsbeskrivning: lör 16 apr
 • Intervjuer: vecka 21-22 

Obs! Förutsättningar att få göra PIL är att man har giltigt HP-resultat (från senast terminen innan man gör PIL, dvs. det HP-resultat du får VT16 gäller inte för PIL VT16, då det inte kommer hinna registreras). Du ska även ha anmält dig till läkarprogrammet via antagning.se (hemsidan där man gör alla sina ansökningar till olika universitet och högskolor). Oavsett om du rangordnar LÄK på KI som förstahandsval eller åttahandsval, har du möjlighet att göra PIL, så länge du anmält dig till programmet.

Läs mer om PIL och se mina tidigare inlägg om PIL här, här och här.

Värt och nämna (som jag glömde göra i mina inlägg om PIL) är att anmäla sig till KI:s sommarforskarskola, då detta är meriterande inför PIL-intervjuerna. Är man dessutom intresserad av att forska är också detta ett perfekt tillfälle. Sista anmälningsdag till sommarforskarskolan är 17 mars.

Anmälan till läkarprogrammet och alla andra högskoleprogram/-kurser är öppen 15 mars-15 april, och sker via antagning.se.

This entry was posted in Läkarprogrammet, Q&A, T2 by linnealin. Bookmark the permalink.

About linnealin

Hejsan! Kul att du har vägarna förbi min blogg! Mitt namn är Linnea, just nu T5:a på läkarprogrammet. Jag är en 21 år gammal, uppväxt i Linköping och är en av KI:s studentbloggare. Hösten 2015 tog jag med mitt pick och pack till huvudstaden och påbörjade studier på KI:s läkarprogram. Målet är att kunna hjälpa människor och fascineras ännu mer kring människokroppen. Annars då? Har ett genuint intresse för musik och tillägnar min lediga tid åt att gå på konserter på Stockholms konserthus, klinga på mitt piano och spela lite fiol. På bloggen kommer du få följa mig genom min tid här på KI, med alltifrån studentaktiviteter och pluggtips till sushibilder och tankar kring livet. Vid frågor och funderingar når ni mig alltid via bloggen eller e-post: linnea.lin@stud.ki.se

2 thoughts on “Vägen till LÄK på KI

 1. Hej! På vilket sätt är sommarforskarskolan meriterande inför PIL? Får man extra poäng som läggs till eller är det bara en bra image man ger till intervjuarna? 🙂

  Like

  • Har personligen inte deltagit i sommarforskarskolan på KI, men har hört att det ska vara meriterande. Detta eftersom ditt deltagande kan styrka ditt vetenskapliga intresse, samtidigt som du då haft anknytning till KI. (Som du vet, står ju ett stort fokus på forskning här på KI). Samma sak gäller om du redan läst/läser ett program på KI. Detta kommer också hjälpa dig i PIL-intervjuerna.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s