För 113 dagar sedan…

…påbörjade jag mitt äventyr på KI:s läkarprogram. Helt otroligt! Och idag har vi äntligen fått vårt juluppehåll! Men termin 1 är det inte slut med ännu, utan den fortsätter in på mitten av januari, vilket är varför vi kommer ha vår tenta direkt efter jul/nyår. Hade hursomhelst min sista föreläsning för året, i förmiddags och nu vankas det hemåt till Linköping för jul och nyår.

Vad har hänt på sistone då?
Vi T1:or har bland annat tilldelats en mentor: legitimerad läkare, till varje 4-grupp, som vi förhoppningsvis kommer hålla ihop med under hela vår läkarutbildning här på KI. Tanken är att vi studenter ska träffa mentoren en gång per termin för att reflektera över vår professionella utveckling (PU) samt sätta upp egna mål för hur vi ska utvecklas. Detta ingår obviously i PU-strimman (PU och PV är kurser som löper genom hela utbildningen och kallas därför för strimmor).

Min grupp tilldelades en mentor (ST-läkare) från kvinnokliniken (obstetrik och gynekologi) på Huddinge sjukhus. Hittills är jag otroligt nöjd med vår mentor och jag tror definitivt att vi som studenter kan lära oss en hel del av henne. Igår fick till exempel jag och Axel i min grupp följa med henne på jour. Vi fick vara med och iaktta en hel del patientmöten och även två mindre operationer. Fascinerande, minst sagt! Tempot var betydligt högre än på vårdcentralen och läkaren hade mycket mer kontakt med de andra yrkesrollerna såsom sjuk- och undersköterskor osv. På VC har jag upplevt att läkarna arbetar väldigt individuellt, vilket kanske beror på att patienternas åkommer oftast också är mer triviala och kräver mindre assistans/rådgivning.

Förra veckan var vi återigen på vår VC-placering i Södertälje, och denna gång gjorde vi egna hembesök hos patienter tillhörande vårdcentralen. Vi gick alltså hem till en helt random individ och skulle föra ett samtal med denne för att dels öva vår samtalsmetodik och dels lära oss kring hur ett gott patientbemötande ser ut enligt patienten.

      

Ber om ursäkt för att jag inte publicerat det sista PIL-inlägget ännu. Haft så sjukt hektiska veckor på sistone, men nu under mitt juluppehåll/tentaperiod ska jag allt kunna få upp ett och annat. Hold out!

This entry was posted in Läkarprogrammet, T1 by linnealin. Bookmark the permalink.

About linnealin

Hejsan! Kul att du har vägarna förbi min blogg! Mitt namn är Linnea, just nu T5:a på läkarprogrammet. Jag är en 21 år gammal, uppväxt i Linköping och är en av KI:s studentbloggare. Hösten 2015 tog jag med mitt pick och pack till huvudstaden och påbörjade studier på KI:s läkarprogram. Målet är att kunna hjälpa människor och fascineras ännu mer kring människokroppen. Annars då? Har ett genuint intresse för musik och tillägnar min lediga tid åt att gå på konserter på Stockholms konserthus, klinga på mitt piano och spela lite fiol. På bloggen kommer du få följa mig genom min tid här på KI, med alltifrån studentaktiviteter och pluggtips till sushibilder och tankar kring livet. Vid frågor och funderingar når ni mig alltid via bloggen eller e-post: linnea.lin@stud.ki.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s