PIL – allmänt

PIL (prov- och intervjubaserat urval för läkarprogrammet) är ett alternativt urval som KI tillämpar. Ungefär 1/3 av de nyantagna läkarstudenterna kommer in via PIL.

Innan jag börjar dela med mig av min ‘PIL-resa’ som är tänkt att bestå av tre delar, vill jag förtydliga att jag inte antogs via det alternativa  urvalet, så om ni vill läsa om PIL från någon som lyckades ta sig in via det sättet bör ni gå in här och här. På KI:s hemsida kan ni även läsa mer om det alternativa urvalet PIL respektive TAPIL som gäller för tandläkarprogrammet. Annars är läkarstudent.se legendarisk och där finns olika trådar som bland annat diskuterar PIL. Under ansökningsperioderna besökte jag nog i snitt denna sida en gång om dagen.

Jag hade absolut inga funderingar på att göra PIL fram till i våras, när jag var och skuggade en läkarstudent på KI och fick höra mer om det. Efter skuggningen kände jag mig säkrare på att KI var det enda rätta valet och att jag bör göra PIL för att öka mina chanser att komma in. Dessförinnan, velade jag mycket mellan mina val och KI kändes inte självklart. Så jag hade bara hoppats på att komma in via mina betyg men hade såklart mina tvivel.

Hur är PIL upplagt?
PIL består av två olika delar: begåvningstest + levnadsbeskrivning och intervjuer (2 st), men de två förstnämnda görs vid ett och samma tillfälle. Du måste bli ‘godkänd’ på testet och levnadsbeskrivningen för att ta dig vidare till intervjuerna. Och efter intervjuerna ger dem dig ett meritvärde som i relation till de andra PIL-deltagarna avgör om du blir antagen eller ej. Meritvärdet är endast giltigt en gång, till skillnad från HP-resultatet som är giltigt i fem år. Det innebär att du inte kan komma in via PIL med ett PIL-resultat från föregående terminen.

Hur gör man då för att gå denna väg?
Förutsättningar för att kunna göra PIL är att man skrivit högskoleprovet och detta minst en termin innan man söker till PIL, då de annars inte har hunnit registrera ditt nya HP-resultat. Funderar du på att söka till PIL nästa termin, bör du alltså ha gjort HP senast denna termin. Annars måste du tyvärr vänta med PIL tills HT16.

Med hjälp av HP-resultaten rangordnar KI alla sökande och väljer på så sätt ut vilka som ska få delta i den första delen av PIL (begåvningstest + levnadsbeskrivning). Cirka 370 pers väljs ut och HP-gränsen varierar väldigt mycket, men har på sistone legat mellan 1,3-1,5. Se statistik.

Dessutom bör man innan sista anmälningsdatum ha skickat in anmälningsblanketten för PIL till KI. Tveka inte att göra detta bara för att du tror att ditt HP-resultat inte räcker. HP-gränsen kan fluktuera väldigt mycket från år till år. Lita inte blint på statistiken.

il_fullxfull.610990182_by4k

Bildkälla

/Linnea

This entry was posted in Läkarprogrammet, Q&A by linnealin. Bookmark the permalink.

About linnealin

Hejsan! Kul att du har vägarna förbi min blogg! Mitt namn är Linnea, just nu T5:a på läkarprogrammet. Jag är en 21 år gammal, uppväxt i Linköping och är en av KI:s studentbloggare. Hösten 2015 tog jag med mitt pick och pack till huvudstaden och påbörjade studier på KI:s läkarprogram. Målet är att kunna hjälpa människor och fascineras ännu mer kring människokroppen. Annars då? Har ett genuint intresse för musik och tillägnar min lediga tid åt att gå på konserter på Stockholms konserthus, klinga på mitt piano och spela lite fiol. På bloggen kommer du få följa mig genom min tid här på KI, med alltifrån studentaktiviteter och pluggtips till sushibilder och tankar kring livet. Vid frågor och funderingar når ni mig alltid via bloggen eller e-post: linnea.lin@stud.ki.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s