Biokemiprov och Blodprov

Fullt ös medvetslös sammanfattar mina senaste veckor. Glykolys, citronsyracykeln, HMP-shunten och jag vet inte vad. Allt är en enda röra. Och nästa fredag väntas den kanske mest fruktade examinationen (biokemidugga om kolhydrater och lipider) näst efter terminstentan som infaller efter nyår. Förhoppningsvis lär jag hinna skaffa mig ett bättre hum om allt tills dess. Sen så är det ju egentligen inte svårt att förstå det vi lär oss, utan snarare svårt att memorera. “Survival of those with the best memory”.

20150930_132600816_iOS

Men vet ni vad? I veckan, fick vi lära oss att ta blodprov (både ven- och kapillärprov), direkt på varandra till och med! Hur coolt? Det var återigen på en av våra primärvårdsdagar, som denna gång hölls ute på KI campus Huddinge. Förutom KI Solna så finns alltså större delen av KI på Huddinge. Där hänger bland annat tandläkarna, fysikterapeuterna med flera. Men vi läkare vi håller hus i Solna, vilket jag för övrigt är så tacksam över. Om det inte vore för det långa avståndet till campus Huddinge, hade jag velat spendera mer tid där. De har ju fått eget gym dessutom. 

Hursomhelst, var det superkul att få testa på att ta venprov (som oftast är taget från armen). Kapillärprov (som tas genom stick på fingret) är det ju ingen större finess med, då det är svårt att inte få något blod. Venprovet kräver däremot mycket övning och färdighet. Först måste man identifiera en ven som är en god kandidat till provtagningen och därefter försöka pricka rätt med nålen. Och believe it or not, så lyckades jag faktiskt vid första försöket lite halvt på måfå, tack vare en ‘försöksperson’ med tjocka och fina kärl. 😀


This entry was posted in Läkarprogrammet, T1 by linnealin. Bookmark the permalink.

About linnealin

Hejsan! Kul att du har vägarna förbi min blogg! Mitt namn är Linnea, just nu T5:a på läkarprogrammet. Jag är en 21 år gammal, uppväxt i Linköping och är en av KI:s studentbloggare. Hösten 2015 tog jag med mitt pick och pack till huvudstaden och påbörjade studier på KI:s läkarprogram. Målet är att kunna hjälpa människor och fascineras ännu mer kring människokroppen. Annars då? Har ett genuint intresse för musik och tillägnar min lediga tid åt att gå på konserter på Stockholms konserthus, klinga på mitt piano och spela lite fiol. På bloggen kommer du få följa mig genom min tid här på KI, med alltifrån studentaktiviteter och pluggtips till sushibilder och tankar kring livet. Vid frågor och funderingar når ni mig alltid via bloggen eller e-post: linnea.lin@stud.ki.se

2 thoughts on “Biokemiprov och Blodprov

    • Hej! Om du menar engångsärmar ute på kliniken så nej. Inom vården använder man endast kortärmade kläder, inte ens läkarrock ska användas av hygieniska skäl.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s