En vanlig vecka

I stora drag innebär en vecka på T1 att jag varje dag tar mig till föreläsningar och slutar vid lunch eller runt tre på eftermiddagen. Trots korta dagar är tiden efter föreläsningar oftast avsatta för självstudier. Man förväntas alltså plugga på eftermiddagen, vilket minst sagt behövs. För mig bär det oftast av hemåt, och jag tar en kort paus från studier genom träning, pianospel eller övriga sysslor. En del kursare sitter redan efter föreläsningar och pluggar/diskuterar ihop, vilket ju är superbra och ambitiöst. Detta ger tyvärr inte mig så mycket, eftersom jag vill ha koll på de basala kunskaperna kring ämnet först och dessa kunskaperna kan jag effektivare skaffa mig på egen hand. För oftast handlar det om ren konkret fakta. Däremot tycker jag absolut man ska plugga i grupp runt tentaperioder, då man förhoppningsvis har bättre koll på sin grej och kan föra resonemang m.h.a. sina basala kunskaper. På så vis kan man fördjupa sig och få fler perspektiv kring området (och det blir en riktig diskussion :P), vilket annars kan vara svårt att få på egen hand.

I och med att jag är en visuell person behöver jag läsa/se videor/å andra synintryck (praise Khan Academy) för att ta till mig alldeles ny kunskap. Jag läser sammanfattningar, försöker gå igenom lärandemål  m.h.a. kurslitteratur, internet och anteckningar. Sist av allt försöker jag förbereda mig inför kommande dagens föreläsningar genom handouts som föreläsarna delat ut och kollar vilka lärandemål som berörs, men tyvärr har jag inte alltid hunnit med detta.

IMG_0996

Helgerna då? De spenderas mer eller mindre åt plugg, men varvas såklart med matinköp, tvätt och ibland sittningar/fester/övriga aktiviteter. Söndagarna är däremot alltid reserverade för matlagning, där jag gör storkok och wok som är tänkt att räcka till matlådor hela veckan.

Vid sidan av plugget har jag deltagit i två amatörsymfoniorkestrar med repetitioner varje vecka (=6h/v) och även försökt klämma in lite träning, vilket inte blivit av riktigt. Det har varit tufft. Under en helg för några veckor sedan hade båda orkestrarna konsert, vilket var extremt kul, då jag gick från den ena konserten som hade  jazztema, till den andra konserten med klassisk musik (där Sibelius och Beethoven fanns på repertoaren). Men i slutändan valde jag bort orkestern med jazzmusik, eftersom jag upplevde deras musik som mindre teknisk avancerad och gav mig ingen utmaning, men kanske mest för att deras replokal var för långt bort för min del.

Kontentan av det hela är återigen att man behöver prioritera. Musiken för mig är viktig, men inte lika viktig som min hälsa (visserligen kan man argumentera för att musiken bidrar till bättre välmående…), som i sin tur påverkar min förmåga att studera vidare.  Därför valde jag bort ena orkestern så att jag får mer tid över till träning.

This entry was posted in Läkarprogrammet, T1 by linnealin. Bookmark the permalink.

About linnealin

Hejsan! Kul att du har vägarna förbi min blogg! Mitt namn är Linnea, just nu T5:a på läkarprogrammet. Jag är en 21 år gammal, uppväxt i Linköping och är en av KI:s studentbloggare. Hösten 2015 tog jag med mitt pick och pack till huvudstaden och påbörjade studier på KI:s läkarprogram. Målet är att kunna hjälpa människor och fascineras ännu mer kring människokroppen. Annars då? Har ett genuint intresse för musik och tillägnar min lediga tid åt att gå på konserter på Stockholms konserthus, klinga på mitt piano och spela lite fiol. På bloggen kommer du få följa mig genom min tid här på KI, med alltifrån studentaktiviteter och pluggtips till sushibilder och tankar kring livet. Vid frågor och funderingar når ni mig alltid via bloggen eller e-post: linnea.lin@stud.ki.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s