Spänning, glädje och längtan

Hej allesammans!

Här kommer ett första inlägg från mig Linnea (läkarstudenten), där jag berättar om dagen då jag fick mitt antagningsbesked och varför jag valde läkarprogrammet på KI.

Men först och främst en kort presentation, för er som är intresserade och/eller inte känner mig.

20140720_204426000_iOS

Mitt namn är Linnea Lin, en 19-årig tjej, född och uppvuxen i Linköping. Jag har kinesiskt ursprung, med båda föräldrarna därifrån, men skulle vilja påstå att jag identifierar mig som kines och svensk equally much. Jag käkar ris 9 av 10 gånger, samtidigt som jag älskar fika. Förutom intresset för medicinsk vetenskap och läkaryrket, har jag en stor förkärlek för musik, balett och skor (!!!). Spelat piano och fiol sedan x antal år, tyvärr endast på amatörnivå, men älskar det inte mindre för det. Efter att ha jobbat som balettpianist, fick jag upp ögonen för balett. Beundrar verkligen den konsten och alla balettdansare/-dansöser. Sist men inte minst, är jag en skofantast. Äger otaligt (onödigt) många par skor i alla färger och former.

Varför valde jag läkarprogrammet? I princip valde jag det pga. tre inspirerande personer: Ulf Ellervik, min gymnasielärare i biologi/kemi och min kära mor, men självklart också pga. mitt egna intresse för medicin och nyfikenheten över patientkontakten. Läkaryrket är i mina ögon ett väldigt prestigefyllt yrke, där du har möjligheten att inte bara hjälpa människor i nöd, men också att etablera ett speciellt läkar-patient-förhållande och ge perspektiv på ditt eget liv.

Varför valde jag KI? Sjukt bra rykte nationellt och internationellt, fina forskningsmöjligheter och beläget i huvudstaden. Kan man ens avfärda ett sådant universitet då? Men vad som faktiskt slutligen fick mig att välja KI var ändå skuggningen på deras läkarprogram, där man alltså fick möjlighet att följa en läkarstudent under en dag. Oerhört givande, så anmäl er absolut till det både om ni är intresserade eller är osäkra på era val. Så shoutout till Sihan som lät mig skugga henne, stort tack!

…Vidare till dagen med det stora D:et…

11738137_10204181650973677_4397716608256868287_n

Förmiddagen den 9 juli befann jag mig hemma hos min bästa vän i Norrköping. Jag hade nyligen kommit hem till Linköping från Kina och väntade spänt på antagningsbeskedet. Både jag och mina vänner som sökt till högskoleutbildningar hade längtat så, men också fruktat över denna dag. Tänk om jag inte kom in på mitt förstahandsval? Jag hade ju liksom räknat med det. Men om det inte gick enligt planerna, var min plan B att först studera det program jag kommit in på, typ civilingenjörsprogram på KTH i Stockholm som jag sökte, då jag säkerligen skulle antagits där, och fortsätta söka till KI nästa vår.

Som tur var gick allt enligt planerna. Jag klickade in mig på antagning.se och hallelujah! Lyckan var helt obeskrivlig. Jag hade antagits vid läkarutbildningen på KI och svarade utan tvekan JA.

Eftersom jag även gjorde PIL, det alternativa urvalet för läkarprogrammet som finns här på KI, mejlade jag och frågade ur vilken urvalsgrupp jag antogs. Svaret var BIEX-kvoten, vilket gjorde mig en aningen besviken. Jag menar, det hade ju inte varit helt fel att ha antagits via PIL, då det i princip bekräftar att du är ‘läkarmaterial’. Å andra sidan tror och hoppas jag att detta besked i slutändan kan få mig att jobba ännu hårdare mot mitt mål.

This entry was posted in Läkarprogrammet, T1 by linnealin. Bookmark the permalink.

About linnealin

Hejsan! Kul att du har vägarna förbi min blogg! Mitt namn är Linnea, just nu T5:a på läkarprogrammet. Jag är en 21 år gammal, uppväxt i Linköping och är en av KI:s studentbloggare. Hösten 2015 tog jag med mitt pick och pack till huvudstaden och påbörjade studier på KI:s läkarprogram. Målet är att kunna hjälpa människor och fascineras ännu mer kring människokroppen. Annars då? Har ett genuint intresse för musik och tillägnar min lediga tid åt att gå på konserter på Stockholms konserthus, klinga på mitt piano och spela lite fiol. På bloggen kommer du få följa mig genom min tid här på KI, med alltifrån studentaktiviteter och pluggtips till sushibilder och tankar kring livet. Vid frågor och funderingar når ni mig alltid via bloggen eller e-post: linnea.lin@stud.ki.se

5 thoughts on “Spänning, glädje och längtan

 1. Hej! Jag är 15 och bor i Linköping och snart är det dags för mig att söka till gymnasiet. Siktar på att bli läkare och alltså kommer jag välja natur, undrar vilken skola du gick på och om du rekommenderar den? Jag spelar förövrigt också fiol haha

  Like

  • Hej Ella! Vad roligt! Jag gick natur-natur på Katedral och det kan jag verkligen rekommendera. Det är en stor skola med en variation av olika program och kurser samt möjlighet till olika stipendier. Tycker du borde gå på gymnasiemässan eller besöka olika skolor, och känna av vilken som passar dig. Föredrar dock att du väljer en större skola (katedral eller berzan) då de har mer resurser 🙂

   Like

 2. Hi! Linnea

  Jag är lite nörvers att ansök på läkarprogrammet på Kl. Jag är 35 gammal och har sluttas min utbildning sedan 2010. Jag vet ingenting om provet. Är det vändigt svårt om jag ska kommer in på läkarprogrammet trot du? Kan du ger mig tips om vilken bok kan jag läsa för provet.

  Tack
  Linn

  Like

  • Hej Linn! Antar du syftar på PIL när du säger provet? Det finns dessvärre ingen bok du kan läsa för att förbereda dig inför provet. Det du kan göra är att göra uppgifter liknande de som finns i tidningen Illustrerad vetenskap, dvs uppgifter som kräver logik osv. 😊

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s